“Empresaris que innoven per millorar la societat”, artículo en el diario ARA

Hoy se ha publicado un artículo en referencia a la conferencia de la semana pasada en ESADE donde tuvimos la oportunidad de explicar el proyecto CLOUDHOUSING, juntamente con otros cuatro proyectos (La Colmena que dice sí, Vincles BCN, Puddle y Guerrilla Translation), como ejemplos del paradigma de la economía colaborativa, gracias a  UpSocial.

(Para leer el artículo clike aquí)

 

Empresaris que innoven per millorar la societat

L’Institut d’Innovació Social d’Esade presenta cinc projectes innovadors enfocats a resoldre necessitats socials. Ho va fer la setmana passada, en el marc de la seva jornada anual. L’equip d’UpSocial, un projecte d’emprenedoria social que ajuda altres projectes d’aquest tipus en l’arrencada, es va encarregar de seleccionar els exemples. Són projectes en fase inicial, però amb molt potencial per créixer.

Suport a noves empreses socials

“Els projectes d’emprenedoria social són iniciatives majoritàriament empresarials, que habitualment utilitzen el mercat, però que tenen com a objectiu principal la resolució d’un problema social”, explica Miquel de Paladella, un dels responsables d’ UpSocial. De vegades són empreses mercantils, i de vegades entitats sense ànim de lucre que comercialitzen productes. “Com a figura jurídica s’utilitza una mica de tot, perquè no n’hi ha cap que respongui bé”, lamenta. El gran problema, diu, és l’accés a finançament, i es podria resoldre amb la creació d’una figura nova, que anomenen SL d’interès general, que introduís bonificacions fiscals però també límits al benefici privat. Al marge de la incidència política, UpSocial es dedica a donar suport a noves empreses socials en l’arrencada. Importen idees innovadores que ja han funcionat en altres llocs, i també ajuden a créixer iniciatives petites nascudes aquí.

Un model revolucionari d’accés a l’habitatge

L’economia digital ha transformat molts productes en serveis. ¿Es pot aplicar aquesta transformació a l’accés a l’habitatge? L’equip de la consultora Vida+facil està convençut que sí, i ha dissenyat un model revolucionari. Seguint la lògica de la informàtica al núvol, o cloud computing, han ideat el concepte de l’habitatge al núvol, i han posat en marxa el projecte Cloud Housing. Els habitatges es poden veure i tocar, però el model d’accés és absolutament flexible, basat en el pagament per ús.

Mariona Soler, especialista en disseny d’interiors i responsable del projecte, el resumeix dient que es tracta de “transformar els edificis per donar resposta a les necessitats actuals”. Al llarg de la vida, les persones necessiten habitatges amb característiques molt diferents. Cloud Housing planteja que els seus usuaris paguin una quota per ús i puguin canviar d’espai més fàcilment que amb la propietat i fins i tot que amb el lloguer. Amb una xarxa d’edificis en diverses ciutats, la idea també es podria aplicar fins i tot a les estades curtes.

Al marge dels espais privats, en aquest model tenen un paper destacat els espais comuns destinats a diverses activitats. Des de cuidar l’hort fins a prendre el sol, passant per menjar. També són importants les infraestructures compartides, com l’energia, la neteja, un club de compra i un servei de bricolatge. “El model potencia el consum col·laboratiu de productes i serveis”, subratlla Soler, que detalla que aquest consum es podria pagar amb diners però també amb altres recursos com el temps.

De moment, Cloud Housing és només una idea, i els seus creadors busquen inversors per posar en marxa un projecte pilot. Fan una crida a les administracions, que podrien donar resposta a una necessitat ciutadana; als bancs, que podrien donar sortida a edificis buits, o a les ONG, que podrien ajudar persones desafavorides. Els demanen que provin coses noves en un àmbit en què, des de fa dècades, tot funciona de la mateixa manera.

, , , ,